Business club De Vierkante Stoel

Edy-Kwak-ArchitectVandaag aangeschoven bij Edy Kwak, architect en eigenaar van buro voor architektuur Edy Kwak te Winterswijk.

Een creatieve, gedreven ondernemer die het zelfstandig ondernemerschap met de paplepel kreeg ingegeven. In 1976 als zelfstandig ondernemer in Winterswijk begonnen en nog steeds als ZZP-er werkzaam.  De visie van zijn buro is eenvoudig: zorgen dat uw dromen werkelijkheid worden.
Zijn doel is de vragen en problemen van zijn opdrachtgevers op innovatieve en creatieve wijze op te lossen, bouwzorgen weg te nemen zodat de opdrachtgever ’s nachts rustig kan slapen tijdens de bouw.  Inspiratie voor zijn ideeën vindt hij bij grote meesters uit het verleden en huidige visionaire architecten.

Zijn werkdag start om acht uur ’s ochtends en eindigt normaal om zes uur ‘s avonds maar omdat hij ook met particuliere opdrachtgevers werkt heeft hij ook wel op de avond of zaterdag gesprekken. Aanvankelijk wilde hij straaljagerpiloot worden, toen dat niet mogelijk was cineast, maar uiteindelijk heeft hij gekozen voor het architectenberoep.

Werkgebied.

Tijdens zijn studie kwam in 1973 de eerste oliecrisis en het werd hem duidelijk dat fossiele energie ooit eindigt. Vanaf dat moment heeft hij zich op energiezuinig bouwen gefocust. Al 20 jaar bouwt hij gebouwen die hun eigen energie opleveren. Onlangs in Mariënvelde weer een nul energiewoning gerealiseerd die met aard- en zonnewarmte in zijn eigen energie voorziet.
Het werkgebied is: woningbouw, bedrijfsgebouwen, winkelinterieurs, verbouw, nieuwbouw, renovatie en restauratie, waarbij zoveel mogelijk duurzame, onderhoudsvrije materialen worden gebruikt.
Zijn eerste project was het bouwen van een dubbel woonhuis in Losser voor vrienden. Bijzonder trots is hij op de renovatie en nieuwbouw van Het Wamelink in Winterswijk. Een gigantische opdracht voor de woningbouwvereniging de Woonplaats.
Ook is heel bijzonder dat de schoenwinkel van Oxener in Winterswijk tot de beste schoenwinkel van Europa werd verkozen.

Een ander deel van zijn werk bestaat uit onderwijsactiviteiten: HAN in Arnhem (architectuur gerelateerde vakken), DOC te Doetinchem (interieur). NCOI te Hilversum (ontwikkelen van studiemateriaal).

Door direct met automatisering van start te gaan kon het bureau klein blijven waardoor de architect ook op de bouwplaats aanwezig kan zijn om te zien wat hij heeft bedacht. Door de komst van de computer is de kwaliteit van het werk hoger geworden en kun je je opdrachtgever middels een animatiefilmpje al door het ontwerp heen laten lopen.

De (nieuw)bouw zit op dit moment nog in een recessie maar de verwachting is dat de productie van nieuwbouw weer aantrekt. De eerste tekenen zijn er al. Door als ondernemer risico te spreiden over verschillende bronnen van inkomen en niet groot te willen worden kun je overleven.

Waarom moeten mensen naar een architect gaan?

Kijk, het laten bouwen van een huis of ander gebouw is een heel bijzondere gebeurtenis in een mensenleven. Er zijn grote investeringen mee gemoeid en veelal doe je dat maar één keer in je leven. Het moet dus in één keer goed gaan. De architect maakt samen met de opdrachtgever een ontwerp waarin de wensen van de opdrachtgever centraal staan. Er wordt als het ware een maatkostuum gemaakt dat van alle kanten past en goed voelt. Vanzelfsprekend kent de architect de wetgeving, de aanbestedingsprocedures, de bouwgeleiding en de oplevering.
Een architect heeft een uitgebreide studie gevolgd om vakman te worden om alle facetten van ontwerpen en bouwen te beheersen. Daarom is de architectentitel ook beschermd.

Tot slot nog, een gebouw dat door een architect is ontworpen heeft een grotere waarde. In de advertenties zie je dan ook vermeld: onder architectuur gebouwd.
Werken met een architect is een kwaliteitsgarantie voor een opdrachtgever.

Zoekt u iets ?

Misschien kan één van onze leden u helpen.
De Stoel schuift aan bij:

JH Administraties – Jolanda Hijink

Jolanda is altijd werkzaam geweest in de financiële administratie bij verschillende bedrijven. Na 15 jaar in Amerika gewoond en gewerkt te hebben in het bedrijf van haar man, waar ze […] lees verder >>