Business club De Vierkante Stoel

Nieuwjaarstoespraak.

Winterswijk, 18 januari 2017

Leden van De Vierkante Stoel (ik voel me bijna de koning, jullie weten wel, leden van de Staten-Generaal),

Het lijkt een goede gewoonte aan het begin van het jaar vooruit te kijken naar het komende jaar maar ook terug te kijken naar het afgelopen jaar. Wellicht dat jullie denken of dat nou echt nodig is.
De Stoel is immers een businessclub van ondernemers die graag bij elkaar komt, uiteraard voor de gezelligheid, om wat van elkaar op te steken en ook heeft de Stoel de pretentie wat voor de gemeenschap in Winterswijk in maatschappelijk opzicht te willen betekenen, MVO noemen we dat. Met name dat laatste is bijzonder, misschien wel meer bijzonder dan we denken en wellicht ook niet zo vanzelfsprekend als wij denken.

Van huis uit ben ik historicus, de meeste van jullie weten dat denk ik wel. Weliswaar geen beroepshistoricus, maar een historicus wil nou eenmaal terugkijken naar het verleden en koestert daar bij de hoop (de ijdele hoop?) dat daar wellicht lering uitgetrokken kan worden voor de toekomst. Vooruit, enige bespiegelingen dan maar.

Afgelopen jaar is de wereld opgeschrikt door een reeks van aanslagen waardoor de tongen in beweging gebracht werden en worden. Geweld, redeloos geweld, komt steeds dichter bij. Iedereen heeft een mening (of heeft “nepnieuws”, let op, dat gaat het woord van 2017 worden) zoals de sociale media maar al te goed duidelijk maken. Het is lastig samenleven en beleid voor de toekomst te maken in een samenleving wanneer er 17 miljoen meningen zijn. Wat hebben we nog gemeenschappelijk en welke waarden delen we nog samen, is dan een aardige vraag die wij ons kunnen of misschien zelfs moeten stellen.
De wereld waarin wij leven, de westerse wereld verandert in een hoog tempo. Daar waar vroeger alles in beton gegoten leek te zijn, en politieke en maatschappelijke ontwikkelingen betrekkelijk voorspelbaar waren (of in ieder geval leken te zijn), is dat enorm aan het veranderen, zowel in Nederland als daarbuiten. Ik kan het af en toe zelf nauwelijks bijhouden terwijl ik toch een nieuwsjunk ben en dan wordt mij ook nog eens met regelmaat gevraagd in de trant van: “Frank wat vind jij daar nou van?”. Best wel lastig om overal wat van te moeten vinden als je geen allesweter bent zoals Cruijff, die ons in 2016 is ontvallen (mijn enige sportbespiegeling over deze grootse voetballer).

We moeten gaan bezien wat de gevolgen zijn van het aantreden van een nieuwe Amerikaanse president, overmorgen. En wat te zeggen over de komende verkiezingen in Frankijk, Duitsland en Nederland en de gevolgen daar van voor de EU om nog maar te zwijgen wat de betekenis is van het gerommel en gegrom uit het Oosten waarbij ik dan even niet de Achterhoek bedoel.
Kortom, het belooft een zeer onrustige tijd te worden die de nodige deels onvoorspelbare gevolgen zal hebben. Voor ieders persoonlijke leven kan ik deze niet overzien maar wel dat deze maatschappelijk en economisch groot kunnen zijn of worden.

Dan is het natuurlijk prettig dat de Vierkante Stoel een baken van rust is waar toch het nodige gebeurt.
Het afgelopen jaar heeft de Stoel zich mogen verheugen in een aanwas van maar liefst 8 nieuwe leden, te weten het Norbert Olthof, Jan Willem Kruisselbrink, Jelle Olsman, Clan Mengers, Herbert Legters, Marloes Droppers, Jan Willem Bosvelt en Jeroen Heusinkveld, een fors aantal, nogmaals welkom jullie allen.
Een viertal mensen heeft opgezegd te weten Jeroen Schreurs, Jan Willem Sluiskes, Fons Kwak en Rob Kuenen en dat is altijd jammer. Per saldo heeft de Stoel op dit moment 45 leden, een mooi aantal dat uiteraard nog mag groeien.
Er valt een aantal ontwikkelingen binnen het ledenaantal op. Het bestuur is blij dat we in ieder geval een vrouw kunnen verwelkomen, Marloes, lid van de Stoel. Dat vind ik wel een applaus waard maar we vinden ook, dat zal niemand verbazen, dat er veel te weinig dames lid zijn van De Vierkante Stoel. We willen iedereen oproepen eens extra goed rond te kijken naar vrouwen die het aandurven om deel uit te maken van de Stoel.

Wat het bestuur daarnaast is opgevallen is dat ondernemers die buiten Winterswijk hun bedrijf hebben en zelf in Winterswijk wonen, belangstelling voor de Stoel hebben getoond. Daarnaast zien we dat dat ervaren ondernemers hun bedrijf hebben gestaakt waarbij wij kunnen blijven profiteren van hun kennis en kunde en zien we tevens dat leden-ondernemers overschakelen naar een totaal andere tak van sport. Kortom, voor de Stoel zijn dat enerverende ontwikkelingen.

Tweeduizendenzestien is een jaar geweest met uiteenlopende activiteiten. Ik heb ze hier allen op een rijtje gezet, noem ze even en hoop niks vergeten te hebben.
– Erik van Veen van Ten Kate Huizinga over VAR/DBA
– Bezoek Mts Scholten in het Woold, boerderij
– Feestfabriek, Zwarte Cross
– Ronald Treijtel over crowdfunding
– Archeus
– Kosten gebak (door leden uitgedeeld) en vervoer voor Rainbowband betaald
– Ouwehands Dierenpark Rhenen met uitleg Korma
– Avond waarin leden activiteiten moesten bedenken
– Bezoek Slagerij Wassink
– Els Legters en Paul Eggink van Profilers Communicatie
– Koken bij de Strandlodge

Daarnaast heeft de Stoel donaties( Ruggesteuntjes) gedaan aan de Stichting Waddenvakanties groot € 250, vervoerskosten en koffie en gebak betaald voor de Rainbowband, totaal voor € 220,00 en aan Archeus € 500,00 gedoneerd.

Tot en met 18 september a.s. is de agenda inmiddels gevuld met de navolgende activiteiten, wijzigingen voorbehouden.

Kortom, het belooft weer een jaar te worden met tal van gezellige en MVO-verantwoorde activiteiten. Het bestuur spreekt de wens uit dat we ons niet van de wijs laten brengen door onverwachte ontwikkelingen ver weg en dichtbij maar de kansen die dat met zich meebrengt zullen aangrijpen, wij elkaar waar nodig ondersteunen en met een opgewekt gemoed 2017 ingaan.

Namens het bestuur wens ik jullie allen een zeer voorspoedig 2017!

De voorzitter van De Vierkante Stoel,
Frank Peeters

Zoekt u iets ?

Misschien kan één van onze leden u helpen.
De Stoel schuift aan bij:

JH Administraties – Jolanda Hijink

Jolanda is altijd werkzaam geweest in de financiële administratie bij verschillende bedrijven. Na 15 jaar in Amerika gewoond en gewerkt te hebben in het bedrijf van haar man, waar ze […] lees verder >>